10 vinkkiä juhlien juomatarjoiluihin


Samppanja, kuohuviini, kuohujuoma, alkoholillinen, alkoholiton, boolia vai kannujuomaa. Siinäpä puntaroitavaa kerrakseen. Halusimme helpottaa hivenen juhlien järjestäjän taakkaa ja antaa muutamia vinkkejä onnistuneisiin juomatarjoiluihin.

Vinkit kuohuvan tarjoiluihin

1. Tarjoiltava juoma. Valintaan vaikuttavat budjetti, kohderyhmä, alkoholiprosentti ja oma maku. Valikoimastamme löydät muun muassa Jeeperin Grande Reserve Blanc de Blancs samppanjan, jonka pienet ja runsaat kuplat nostattavat juhlan tunnun kielen päälle. Kuopiossa valmistetut FINNA kuohujuomat tuovat uudenlaisen kotimaisen lisän kuohujuomien kavalkadiin. Viisiprosenttisessa FINNA Mesimarjassa maistat mesimarjan jalon ja aromikkaan maun.  FINNA Lakka on Lignell & Piispasen kunnianosoitus suomalaisten soiden kullalle. Alkoholittomana kuohujuomana se sopii tarjoiltavaksi jokaiselle. Tiesitkö, että kuohuviiniäkin voi maustaa likööreillä, esimerkiksi Mustaherukkalikööri tuo juomaan kaunista väriä sekä hurmaavan maun ja tuoksun.

2. Viilentäminen. Viilennä pullot ja anna happojen samalla tasaantua. Kuohuvien sopiva tarjoilulämpötila on 6–10 astetta. Huoneenlämpöinen pullo jäähtyy sopivaan lämpötilaan jääkaapissa noin parissa kolmessa tunnissa.

3. Avaaminen. Avatessa pulloa on hyvä ottaa huomioon muutama asia, jotta saat korkin pois turvallisesti. Muista suunnata pullon suu poispäin ihmisistä mukaan lukien itsesi. Ota pois metallilanka ja mahdollinen foliohuppu. Ota pullon korkista tukevasti kiinni toisella kädellä ja toisella pullon pohjasta. Irrota korkki pyörittämällä pulloa pohjasta ja toisella kädellä samalla halliten korkin liikettä. Näin pullo aukenee sulavasti, turvallisesti ja todennäköisesti saat kehuja taidoistasi. Säilytäthän avatun pullon jääkaapissa tai jäissä suljettuna tiiviisti niin kuplat säilyvät juomassa paremmin viimeisellekin saajalle.

4. Tarjoilulasi. Kuohuvalle on olemassa erilaisia lasivaihtoehtoja. Huilu, coupé, tulppaani… Asia, joka lasia valitessa kannattaa huomioida on se, kuinka leveä lasin suu on. Mitä leveämpi suu, sitä nopeammin kuplat hälvenevät juomasta ja juoma lämpenee. Tulppaanin mallinen lasi tuo parhaiten juomien aromit ja ominaisuudet esiin. Lasia muuten kannattaa pitää jalasta kiinni, ettei käden lämpö lämmitä samalla juomaa.

5. Määrä. Kuohuvaa kaadetaan lasiin noin 10 cl verran. Voit kaataa lasiin tarvittavan määrän kahdessa erässä. Varsinkin jos tarjoiltavia laseja on paljon, voi tarjoilua nopeuttaa kaatamalla lasit jo valmiiksi puolilleen hetkeä aiemmin ja vasta tarjoiluhetkellä täyteen.

Kannujuomista helpotusta tarjoiluun

Boolilla ja kannujuomilla pääset helpommalla juomatarjoilussa

Boolilla ja kannujuomilla saat useamman juoma-annoksen tehtyä tarjoiluun kerralla. Tässä vinkkejä boolin ja kannujuomien valmistukseen.

6. Määrä. Karkeasti voidaan laskea, että yksi vieras juo 2 dl boolia ensimmäisen tunnin aikana ja seuraavien aikana yhden desin verran. Esimerkiksi 10 vierasta kuluttaisi 4 tunnin juhlien aikana 5 litraa boolia tai 20 vierasta kahden tunnin juhlissa 6 litraa.

7. Alkoholipitoisuus. Kannattaa boolia sekoitellessa pitää mielessä myös sen alkoholipitoisuus. Seurusteluun tarkoitetun juoman ei tule olla liian vahvaa, jotta sitä voidaan nauttia parikin lasillista. On helpompi terästää boolia kuin alkaa laimentamaan sitä.

8. Jäät pitävät boolin kylmänä ja sulaessaan pidentävät juomaa. Pienet jääpalat sulavat suurempia nopeammin. Boolia tehdessä kannattaakin panostaa jäiden laatuun.

Voit tehdä kestävämpiä jäitä itse jäädyttämällä esimerkiksi pakasterasioissa tai maitopurkissa suuremman kokoisia jäitä. Ota jo kokonaan jäätynyt jääkimpale sulamaan huoneenlämpöön noin 10–15 minuutin ajaksi ja jäädytä ne uudelleen. Toista tämä 2–3 kertaa. Näin saat aikaan tiiviimpiä ja kestävämpiä jäitä, joista on ylimääräinen ilma saatu puristettua pois. Jäästä tulee läpinäkyvää ja kirkasta. Halutessasi voit värjätä jäitä mehulla tai liköörillä ja koristella kimpaleen sisään jäädytettävillä hedelmillä, marjoilla tai vaikkapa yrteillä.  Kokeile tehdä jääpala esimerkiksi kokonaan mehusta niin boolin maku ei pääse vettymään tai gin pohjaiseen booliin tehdä jääpalat tonicista.

9. Koristelussa kannattaa laittaa oma mielikuvitus peliin. Kuten jo aiemmin mainittiin, voi koristeluun käyttää jäitä ja jäädyttää niiden sisään kauniita elementtejä. Hedelmät ja marjat koristeina tuovat mukanaan kauniit värit sekä aidot maut. Koristeluun turvallisinta onkin valita juomasekoituksessa jo esiintyviä makuja. Hullutellakin voi kuten on tehty suosikki kannujuomassamme mansikoiden, appelsiini- ja persikkaviipaleiden kanssa, jotka näyttävät upeille Pople Peach Punchin joukossa.

10. Tarjoiluastia. Juomasekoituksen voi rakentaa boolimaljaan tai kannuun. Boolimaljasta annostellaan juomaa kauhalla laseihin tai muihin juoma-astioihin. Nykyään ovat yleistyneet hanalla varustetut lasiset astiat, joita käyttäessä kannattaa muistaa, ettei laita koristeeksi esimerkiksi yrttejä, jotka voivat tukkia hanan. Kannuun laitettuna juoma on kätevä kaataa suoraan lasiin.

Nettisivuiltamme löytyy reseptejä monenlaisiin juomiin, jotka soveltuvat myös suuremmassa erässä tehtynä kannujuomaksi tai booliksi. Kesän juhliin sopii erinomaisesti kannujuomana esimerkiksi raikas ja kesäinen Gustav Blueberry Mule.