Gin ja gin drinkit

Tiesitkö tämän ginistä? Nimi gin tulee englanninkielisestä sanasta Genever, joka juontaa juurensa latinan katajaa kuvaavaan juniperus sanaan. Ginin valmistuksen historian katsotaan alkaneen Alankomaissa 1600-luvulla, vaikka viitteitä sen valmistuksesta löytyy jo aiemmaltakin ajalta. Alunperin giniä valmistivat munkit ja alkemistit lääkinnällisiin tarkoituksiin. Alankomaista juoma kulkeutui Englantiin, jossa se sai nimen gin ja josta se brittiläisen imperiumin aikana levisi ympäri maailmaa.

Gin valmistetaan tislaamalla viljasta ja maustetaan katajanmarjalla, joka on ginin pakollinen ainesosa. Giniä on erilaisia tyyppejä mm. Dry gin, London dry gin ja Plymouth gin. Ginin tyyppisiä juomia ovat myös geneverit. Ginin alkoholipitoisuuden on oltava vähintään 37,5 %, geneverit voivat olla miedompia. Tänä päivänä ginejä löytyy tuhansia erilaisia ja niiden maustamiseen käytetään katajanmarjan ohessa mm. hedelmiä, kukkia, mausteita ja yrttejä.

GIN DRINKIT

Tunnetuin gin drinkki on varmasti raikas Gin & Tonic. Juoman valmistus aloitettiin Intiassa 1800-luvulla, jossa kiniiniä sisältävää tonic-vettä käytettiin ehkäisemään ja hoitamaan malariaa. Tarinan mukaan Gin & Tonic syntyi kun giniä alettiin käyttää maustamaan pahan makuisena pidettyä tonic-vettä. Gin & Tonic valmistaminen on helppoa, tarvitset vain laadukasta giniä, laadukasta tonic-vettä, jäitä ja koristeluun esim. sitrushedelmiä. Yleensä ginin ja tonic-veden suhde on 1:3.

Toinen ginistä valmistettu tunnettu gin drinkki on yleensä aperitiivina nautittava negroni. Negronin kerrotaan syntyneen Firenzessä 1919 Caffè Casonin legendaarisen baarityöntekijän, Fosco Scarsellin kehittämänä. Perinteisesti negroni valmistetaan ginistä, Camparista ja vermutista, mutta reseptejä löytyy erilaisia. Sivuiltamme löydät Kuopio Negroni reseptin.

Kolmas perinteimem gin drinkki on Tom Collins, jonka arvellaan syntyneen Lontoossa 1800-luvun alkupuolella. Perinteiseen reseptiin tulee giniä, tuorepuristettua sitruunamehua ja sokerilientä, jotka ravistetaan shakerissa. Tom Collinsista löytyy nykyisin monia erilaisia versioita, joista omamme on FINNA Collins.