Loppukesän lempeät, tunnelmalliset illat houkuttelevat kutsumaan ystävät yhteisen pöydän ääreen. Ja rapukauden ollessa parhaillaan vietetään tietysti iloiset rapujuhlat! Ruotsista alkunsa saaneet rapujuhlat (kräftskiva) ovat vakiinnuttaneet asemansa myös täällä meillä Suomessa. Mutta mitä juhlapöytään sitten rapujen lisäksi katetaan?

Rapujuhlien kattaus on luonnollisesti punavalkoinen ja tummuvien iltojen koristeeksi sopivat hyvin lyhdyt ja kynttilät. Rapujen lisäksi tarjolla on yleensä paahtoleipää, voita ja tilliä ja riippuen siitä tarjotaanko ravut alku- vaiko pääruokana, voidaan alkuruokana tarjota maistuva keitto tai pääruokana mehevä pihvi. Jälkiruoaksi sopii esimerkiksi juustokakku, joka saa seurakseen kesän maistuvaa marjasatoa. Koska rapujen syöminen on varsin sotkuista puuhaa, muista varata juhlijoille myös rapukauluri, lautasliinoja, sormien huuhtelukupit sekä iso astia rapujen kuorille.

Entä sitten juomapuoli? Rapujuhlissa tarjolla on yleensä kivennäisvettä, olutta (meiltä saatavilla Puijo-olut), viiniä (Chablis, Riesling, Sauvignon Blanc)  ja tietysti snapseja. Snapseiksi sopivat Lignell & Piispasen tuotteista erinomaisesti maailmalla palkittu Gustav Tilli Vodka sekä perinteikäs Marskin Ryyppy ja snapsithan tarjoillaan tietysti jääkylmänä. Alkujuomaksi aikuisten rapujuhlissa sopii esimerkiksi maistuva Dillinger, joka hurmaa raikkaalla maullaan tai ihanan pehmeä ja sopivan yrttinen Metsä Gin & Tonic.

DILLINGER

2,5 cm pala kurkkua
4 cl tillivodka
1/2 limen mehu
1,5 cl sokerilientä
Jäitä

Murskaa kurkku. Laita kaikki ainesosat shakeriin, jos et omista shakeria, voit käyttää sekoittamiseen myös lasista säilykepurkkia. Sekoita hyvin. Siivilöi juoma jääpaloilla täytettyyn lasiin. Nauti hyvässä seurassa.

GIN & TONIC

4cl Gin
tonic-vesi (Fever-Tree)
appelsiinin kuoripala (tai siivu)
puolukoita

Täytä lasi jäillä, lisää gin ja tonic-vesi. Koristele appelsiinin kuoripalalla ja puolukoilla.

Dillinger toimi loistavasti niin rapujuhlien kuin muidenkin kesäjuhlien alkudrinkkinä.

Rapujuhlien aluksi isäntäväki yleensä kertoo illan menusta ja siitä kuinka paljon rapuja on varattu ruokailijaa kohti. Rapujuhlien ohjelmaan kuuluvat myös puheet ja ennen snapseja laulettavat juomalaulut, joista tunnetuin lienee alla oleva Helan går/Kokonaan!

Helan går!
Sjunghoppfaderallanrallanlej!
Helan går!
Sjunghoppfaderallanrallanlej!
Och det som inte Helan tar,
Han ej heller Halvan får.
Helan går!
Sjunghoppfaderallanrallanlej!

Kokonaan,
me kerralla kaikki kipataan,
kokonaan,
me kerralla kipataan.
Se ken ei kippaaa kokonaan,
hän ei saa puoliskastakaan
Kokonaan!
Me kerralla kipataan!

Maistuvia rapujuhlia ja tunnelmallisia syysiltoja kaikille!

Tarkista tuotteiden saatavuus Alkosta, Alkon sivuilta. Tuotteet voi halutessaan tilata maksutta myös lähimpään Alkoon Alkon verkkokaupan kautta. Gustav Metsä Gin, Gustav Tilli Vodka ja Marskin Ryyppy saatavilla Alkosta myös minipulloissa.